• Tweet This!
  • Digg it!
  • Add to Delicious!
  • Share on Facebook!
  • Share on Reddit!
  • Stumble it
  • Add to Technorati Favorites
  • Subscribe by RSS

Van Gogh

Religie en kunst speelden een grote rol in Vincents leven. Na school werkte hij voor een internationale kunsthandel met filialen in Parijs, Londen en Den Haag. Ook Vincents jongere broer Theo werkte bij deze kunsthandel. Vincent en Theo hadden een nauwe band en ze schreven elkaar 18 jaar lang brieven. Vincent verdiepte zich steeds meer in de bijbel. Hij wordt lekenpredikant tussen de arme mijnwerkers in Wallonië. Vincents tekeningen uit die tijd treffen het leed en de armoede van de streek. Hij wordt aangetrokken tot het kunstenaarsbestaan. Na les te hebben gehad in de schilderkunst vertrekt Vincent naar Drenthe en tekende en schilderde de boerenbevolking. De sombere donkere kleuren waren niet in zwang en zijn werk verkocht slecht. Het schilderij De Aardappeleters is uit deze periode.

Vincent ging naar Parijs waar zijn broer kunsthandelaar was. Hij leerde er de impressionisten kennen en volgde hun voorbeeld. Kenmerkend voor het impressionisme is de bewondering voor de Japanse schilderkunst en het gebruik van lichte kleuren. In Parijs maakte Vincent veel van zijn zelfportretten en experimenteerde met de impressionistische schildermethode.

In Arles in zijn verblijfplaats Het gele huis wilde Vincent een kunstenaarscollectief opbouwen. Hij nodigde Gauguin uit. Hier ontwikkelde hij de voor hem zo typerende schilderstijl met de heldere kleuren en expressieve kwaststreek. Schilderen was voor Vincent hét medium om zijn persoonlijke emoties te uiten. Het samen zijn met Gauguin liep uit de hand. Na het vertrek van Gauguin sneed Vincent zijn oor af.

Zijn geestelijke gezondheid werd al slechter. Vincent liet zich vrijwillig opnemen in een psychiatrische inrichting in Saint-Rémy. Waar hij doorging met schilderen met wat hij zag in zijn cel of vanuit zijn raam. Of hij schilderde op eigen wijze werken van zijn favoriete kunstenaars na. Met enkele schilderijen die in Saint-Rémy tot stand zijn gekomen zoals Irissen, Cipressen en De sterrennacht krijgt Vincent eindelijk erkenning in Parijs. Zijn ziekte werd hem te veel en hij maakte een eind aan zijn leven.