• Tweet This!
  • Digg it!
  • Add to Delicious!
  • Share on Facebook!
  • Share on Reddit!
  • Stumble it
  • Add to Technorati Favorites
  • Subscribe by RSS

Van Gogh Museum

De grootste collectie schilderijen, tekeningen en brieven van Vincent van Gogh ter wereld bevinden zich in dit museum. Er zijn boeiende tentoonstellingen met diverse thema’s rond het leven en werk van de kunstenaar, een bibliotheek en uitgebreide documentatie. Een bijzondere dag beleven in dit prachtige museum is voor iedereen weggelegd. Volwassenen, kinderen en schoolklassen zullen zich in het Van Gogh Museum niet vervelen.

Het museum is speciaal voor de collectie ontworpen door de architect Gerrit Rietveld. Het betonnen en glazen gebouw weerspiegeld de ideeën van Rietveld over nieuwe zakelijkheid en functionaliteit.
Het interieur is licht en open. Alle verdiepingen kijken uit op een centrale vide en geven de ruimte openheid en overzichtelijkheid waardoor de schilderijen goed tot hun recht komen.
Het is Rietvelds laatste ontwerp geweest. Rietveld bekend om zijn meubels en architectuur behoorde tot de stroming De Stijl. Rietveld stierf in 1964 en het museum dat in 1973 werd geopend is door de medewerkers van Rietveld voltooid.
In 1998-’99 werd het museum gerenoveerd door M. van Goor. Er werd daarbij goed gekeken naar het oorspronkelijke ontwerp om dit zo veel mogelijk te benaderen en de entreeruimte werd vergroot.

In 1999 werd het museum na een grote verbouwing heropend. Een nieuw aangebouwde vleugel, door de architect Kisho Kurokawa ontworpen, maakte van het museum een gebouw met een hedendaagse uitstraling. De ellipsvormige nieuwbouw en de functionalistische oudbouw vormen een spannend en modern geheel. Tussen de oude en nieuwe vleugel ligt een verzonken binnenvijver. Deze vormt een open ruimte die de geometrische vormen van het oude verbindt met de rondingen van het nieuwe. De nieuwe vleugel ligt gedeeltelijk onder de grond en heeft ruimte voor tentoonstellingen en het prentenkabinet.

Heden is het museum opnieuw toe aan een renovatie. Van 29 september 2012 t/m 25 april 2013 worden alle verdieping onderhanden genomen. De Van Gogh collectie zal tijdelijk te zien zijn in De Hermitage aan de Amstel 51 in Amsterdam. De topstukken blijven zo lang mogelijk te zien in het Van Gogh Museum.

Met dank aan:

www.kisho.co.jp
www.vangoghmuseum.nl