• Tweet This!
  • Digg it!
  • Add to Delicious!
  • Share on Facebook!
  • Share on Reddit!
  • Stumble it
  • Add to Technorati Favorites
  • Subscribe by RSS

Gauguin

Gauguin woonde als klein jongetje met zijn moeder korte tijd in Peru. Zijn vader stierf gedurende de reis. Hij voltooide zijn opleiding in Orleans en voer daarna bij de koopvaardij. Nadat zijn moeder stierf werd hij een beurshandelaar en trouwde met de Deense Mette.
In zijn vrije tijd begon hij met schilderen en het verzamelen van kunst. Na het ineen storten van de beurs raakte hij zijn baan kwijt. Met zijn gezin verhuisde hij naar Kopenhagen maar Gauguin wilde liever schilderen. Dus scheidde hij van zijn gezin en vertrok naar Parijs om als kunstenaar te leven.

Volgens Gauguin was de geïndustrialiseerde wereld een plek waar de mens niet zichzelf kon zijn.
Om zijn eigen emotionele wereld te ontdekken vertrok hij naar het platteland in Bretagne. Hij zag dat godsdienst daar een belangrijke rol speelde. Met vereenvoudigde vlakke vormen, scherp omlijnd met donkere contouren probeerde Gauguin de rust en stemming van het Bretonse gelovige leven vast te leggen.
Zijn schilderij Het visioen na de preek is daar een goed voorbeeld van.

De broers Van Gogh waren bevriend met Gauguin. In Arles heeft hij kort met Vincent gewoond en geschilderd. De twee kunstenaars inspireerden elkaar. Maar op het persoonlijke vlak ging het mis waardoor ze met ruzie uit elkaar gingen. In 1891 voer Gauguin naar Tahiti om op zoek te gaan naar het onbedorven leven. Daar heeft hij zijn meest bekende werken geschilderd en is slecht een keer terug gegaan naar Frankrijk.

Gauguin wordt een postimpressionist genoemd. In de schilderkunst had hij een cruciale rol in de overgang van realiteitsweergave naar de weergave van het gevoel en de verbeelding. Zelf noemde hij zich een symbolist.
Gauguins schilderijen zijn bijzonder door de kleuren en de eenvoud van de vormen voorzien met contouren. Een van zijn inspiratiebronnen waren de middeleeuwse gebrandschilderde ramen.

Op Tahiti bereikte zijn schilderkunst een hoogtepunt. Vooral de verstilde eenvoud van de Polynesische vrouwfiguren en het kleurgebruik maken Gauguins werk van een speciale bijzonderheid. Naast schilderijen bevat zijn oeuvre ook houtsneden. De belangrijkste thema’s in Gauguins werk waren religie en de puurheid van de onbedorven natuurlijke mens. Gauguin stierf op Tahiti in 1903.


Bron: H.W. Janson; Wereldgeschiedenis van de kunst